logo

Høstvakkert

Høsten er her igjen! Det er alltid litt vemodig å rydde bort sommerblomstene og tømme potter og kasser før frosten kommer. Men komposten blir glad, da. Mye god mat i sommerblomster på hell! Noen potter fyller vi gjerne opp igjen med lyng, hebe, eføy og kanskje noen små vintergrønne planter? Kongler, mose, kvister og kanskje noen kvister med blåbærlyng? Det er ikke så mye som skal til for å sette sitt personlige preg på høstpynten.

CIMG2922

Lyng plantet i et surjordsbed kan bli et langlivet besøk i hagen. Klipp gjerne tilbake så de holder seg tette og fine. En stuss på våren og det kommer nye skudd som gir flott blomstring på ettersommer og høst.

Liker du lyngvekster, hold også utkikk etter vårblomstrende lyng. De er nok lettest å finne om våren. Lag deg gjerne en huskeliste nå over det du har tenkt på i sommer - kanskje neste hagesesong blir den du får fullført noen flere hageprosjekt?

En hyggelig hageaktivitet i september / oktober er å sette blomsterløk. Løk i blomsterbed og rundt der det ellers er plass - gir tidlig blomstring til våren.

Ellers så er det å anbefale å ta en siste runde for å fjerne ugress og beskjære busker og trær der det trengs. Når høstløvet faller av, bruk gressklipperen og kjør over det som ligger på plenen. La det ligge i tynne lag så får meitemarken godt med mat, og hjelper deg på denne måten å forbedre jorden. Legg gjerne litt kugjødsel rundt rosene og hypp jorden opp langs stilkene. Har det blitt tynt med dekkmatriale i løpet av sommeren så er det fortsatt tid til å legge på nytt dekke. Vi har de faste tilbudene på bark og kakaoflis ut sesongen så langt lageret rekker.

Har fått noen spørsmål om ferdigplen de siste dagene. Det går an å legge ferdigplen til i slutten av september. Plenen vil da ikke rekke å rote seg ordentlig før vinteren. Den må ligge uten belastning gjennom vinteren (ikke skigåing, tråkk o.l). Når det våres er plenen din å annse som nylagt. D.v.s. du må være påpasselig med mye vanning og la gå ca 14 dager før du begynner å belaste den.

Plantesalget fortsetter helt til plantene pakkes ned når det nærmer seg midten av oktober. Vi vet av erfaring at vinteren godt kan finne på å melde sin annkomst omtrent da. Det ryddes og ordnes ute og inne. 

CIMG2915

CIMG2911

Dyrk selv

Noen potter med god jord er alt som trengs for å komme igang med å dyrke sine egne spiselige vekster. Utvaget av krydderurter er mangfoldig og det finnes noe for enhver smak. Krydderurter kan brukes friske eller tørkes. Frister det med nypoteter fra egen hage? For tidligere avling kan settepotetene legges til driving inne, så vekst av groene kommer i gang før de settes i potetåkeren din.

TomatplanterPersilleKryddermix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomater og agurker er lettdyrkede i potter eller bed, det viktigste er nok sol, vann og næring. Vi satser på et ekstra godt utvalg av spiselige vekster. I tillegg til krydder og grønnsakplanter har vi jordbærplanter, frukttrær og bærbusker. Vi har standardsorter og litt mer uvanlige sorter. Utvalget varierer noe fra år til år, men ofte finner du disse hos oss: Tyttebær, tranebær, allåkerbær, druesorter med god vinterherdighet, rabarbra, svarthyll, hassel, slåpetorn, ildkvede...  (Utvalget er størst fra våren av, så tynnes det i rekkene utover i sesongen).