logo

Kjøkkenhagen

Kjøkkenhage- hvordan komme igang? Noen sorter det kan være enkelt å starte med finner du i teksten under!

Kunnskapen om dyrking av grønnsaker, frukt og bær er verdifull kunnskap å tilegne seg. Mange vokser opp i leiligheter og rekkehus med liten mulighet for utstrakt dyrking. Noen potter med krydderurter blir ofte starten. Dyrking i pallekarmer og opphøyde bed er populært. Mange ting kan dyrkes i potter og blomsterkasser dersom du ikke har et stykke jord å bruke. Et lite veksthus kan være nyttig, og utvide dyrkningssesongen i begge ender av sommeren.

En enkel ting å starte med, som er til både pryd å nytte er blomkarse (tropaeolum majus). Frø kjøpes om våren. For senere avling kan man tørke og oppbevare frø fra egen avling. Både blad, blomster og frø er spiselige. Hele planten har en pepperaktig krydret smak og lukt. Blader og blomster kan brukes i salater. Av frøene kan man lage kapers. I tillegg er dette en plante som vokser og kommer fort i blomst, og som er blomsterrik og dekorativ utover sommer og høst.  Gressløk (Allium shoenoprasum), persille (Petroselinum crispum) og timian (Thymus vulgare) er også nyttige gode startplanter. Gressløk trives best i leirholdig jord i full sol / halvskygge. Den kan dyrkes i all slags næringsrik hagejord i bed eller potter. Påse at den ikke tørker i varme perioder. Gressløken er flerårig, ca 30 cm planteavstand hvis du har flere planter. Det er de unge skudden som er best å bruke. Kan klippes opp og fryses i småporsjoner, eller den kan tørkes. Gressløkens lilla blomster har god løksmak og kan brukes til pynt og smakstilsetning. Kruspersillens smaksrike blad er velkjent. Den inneholder bra med både vitamin A, C og jern. Mange forskjellige sorter persillefrø er i handelen, om våren får man kjøpt småplanter. Dyrkes i potter eller bed i veldrenert næringsrik jord. I milde strøk av landet kan de overvintre ute, men de fleste sår eller setter nye planter hver vår. Solmodne, selvdyrkede tomater (Lycopersicon esculentum) får man aldri for mye av. De kan spises friske, tørkes, stekes eller syltes. Mange sår innendørs tidlig på våren. Det enkleste for nybegynnere er å kjøpe småplanter. Skal de dyrkes på friland, spør etter en sort som egner seg for frilandsdyrking. De trenger en varm, lun vokseplass med mye sol, næring og vann. Må ikke plantes ut før faren for nattefrost er over. De fleste sorter trenger en støttepinne eller en annen form for oppbinding. 2013-dam-sommerbl-9-juni 057Jordbær (Fragaria) er en klar favoritt hos mange hobbydyrkere. Det finnes sorter som egner seg for dyrking i ampel, eller hva med å plante noen jordbær innimellom sommerblomstene i balkongkassene? Du kan lage nye planter selv av utløpere som vokser ut på plantene. Jordbærplanter skal ikke ha mye gjødsel, da kan det ende med for sterk tilvekst av nye blader og lite bærsetting. Lun solrik vokseplass og vanning i tørre perioder. Dersom plantene dyrkes i bed, er det gunstig å plante de i en type jorddekkeduk, eller legge et lag halm under plantene. Da ligger ikke bærene ned på bakken og får forringet smak og kvalitet. Salat, reddik og kanskje nepe eller knutekål er alle gode å spise som de er eller i salater. For de som har litt mer plass å boltre seg på, er selvdyrkede poteter noe som er enkelt å lykkes med. Settepoteter av forskjellige sorter er tilgjengelige om våren. En radavstand på ca 65 cm og avstand på settepotetene ca 30 cm er passe. Legges ca 5 cm ned i jorda. I løpet av sesongen må man 'hyppe' potetene. (D.v.s. gå med en hakke og hakke jorden fra mellom radene opp over hver plante). gir bedre vokseforhold, mindre etablering av ugress, lettere opptaging når høsten kommer. Poteter kan også dyrkes i potter. Rabarbra (Rheum rhaponticum) var selvskreven i enhver hage tidligere. Plantene bør få bruke den første sesongen på å etablere seg uten at du høster de. Det er siden vanlig å ta 3-4 stilker fra hver plante. Det avhenger av størrelsen, men det bør alltid stå 3-4 av de kraftigste stilkene igjen. Etter 7-8 år er de på tide å spa opp hele planten , dele den og plante ut på nytt. En bærbuske eller to av favorittbærene bør være med. Husk at frukt og bær får søtest og best smak på et solrikt voksested. Både solbær (Ribes nigrum) , rips (Ribes sativum) og stikkelsbær (Ribes uva-crispa) er hardføre sorter det er enkelt å lykkes med. De har mange anvendelsesområder. Foruten frisk-konsum, er safting sylting eller frysing metoder for å kunne benytte bær gjennom hele året.

Den enkleste måten å komme godt i gang med dyrking på er å ta en prat med erfarene dyrkere / hobbydyrkere. Kanskje noen eldre i familien sitter med kunnskap de mer enn gjerne gir videre? Sjekk i nabolaget hva som dyrkes der. En god annledning til å bli bedre kjent med naboene. Det finnes lokale hagelag rundt i landet som holder møter som er åpene for alle. Det holdes foredrag og forskjellige hagerelaterte temaer taes opp. Hageblader, hagebøker og internett er kilder du kan hente inspirasjon og råd. Sår du selv, sjekk anvisningen på frøpakken og følg den! Da blir det nok et smakfult og godt resultat!