logo

Sommer i hagen

Sommer i hagen gir tid til nye prosjekt! Hva med et surjordsbed?

2011jan-juni 444 

Det er praktisk å samle planter med lignende behov i samme området. Et opphøyd surjordsbed kan enkelt lages ved å bruke torvblokker som kanter for bedet. Dersom torvblokkene holdes fuktige, vil frøene som ligger lagret i torva begynne å spire, og mose og lyng dekker de brune torvblokkene.  Lag et romslig bed der det er plass til vårblomstrende løk og stauder, noen rododendron med varierende bladform og farge. Busk- og syrinhortensia gir blomstring på ettersommer og høst. Den himmelblå, lave kinasøten eller en høyreist klaseormedrue kan gi blomstring helt til den første snøen faller.

Noen egnede stauder for surjordsbedet er kuleprimula, augustprimula, bispelue, hageballblomst, astilber, hasselurt, staudekornell, bladliljer, blå valmuesøster, kinasøte, klaseormedrue.

Rododendron finnes i mange størrelser og farger, både når det gjelder blomster og bladfarge.

De fleste blomstrer i perioden fra sist i april til først i juni.

2013-Holland-Gartnerring 050

 

Når rododendronfamilien har blomstret fra seg, er det snart hortensiaenes tur. Hortensiafamilien har mange blomsterrike flotte representanter. Buskhortensia eller også kalt vierhortensia er mest kjent med hvite runde blomsterballer, men nå har det kommet en rosa variant også. Syrinhortensiaens blomster er formet som store klaser som ender i en spiss. Mange av sortene har blomsterfarger i rosanyanser. Fargen endres fra nesten hvit når de er nyutsprungene til over i rosa nyanser etter hvert som blomsten eldes. Det finnes helt hvite varianter og noen med limefargede blomster. Syrinhortensiaens blomster egner seg godt til tørking og bruk i dekorasjoner.

Honningbusk, vrihassel, japansk viftelønn, pieris, kalmia, snøklokkebusk (Hallesia) vil også trives og gi variasjon i et velkomponert surjordsbed.

 

 

2013-2okt.div 018

 

Dam i hagen? Sommerferien er nok den tiden på året de fleste realiserer sin hagedamdrøm. Et lite vannspeil og noen vannliljer, eller en rislende liten bekk er overkommelig å lage på en fridag eller to.

Tenk over hvor det er praktisk å plassere en dam. Det gir mindre arbeid dersom den ligger slik at ikke blader og barnåler fra vegetasjon faller ned i dammen. Ønsker du bekk og fossefall, ha planene klare når du kjøper pumpe. (Forskjellig maks løftehøyde/ vann på pumpene). Noen vannplanter får de fleste til å trives. Planlegger du å ha fisk i dammen er det flere ting å ta hensyn til. Bruk litt tid på planlegging før du setter i gang! Har du en velfungerende dam i naturnære omgivelser kan du en varm sommerdag få øye på en svømmende buorm i dammen din. Buormen er vår største orm og kan bli ca 130 cm. Den skiller seg fra huggormen med lyse gulhvite flekker bak hodet. Den beveger seg raskt med mange buktninger på kroppen. Kanskje den jakter på et måltid med rumpetroll?

God fornøyelse med sommerens hageprosjekt!