logo

Krokus (Croscus)2012-DK-Irmgard25-29mars 005

Deles i vårblomstrende og høstblomstrende sorter.                                                                       Det er de vårblomstrende som er mest brukt i norske hager. Når krokusen springer ut i blomst tar det ikke lang tid før bier, humler og sommerfugler er på plass.

 

2012-DK-Irmgard25-29mars 007

Navnet crocus stammer fra gresk, og betyr safran. Safran kjenner vi som et eksklusivt krydder som sankes fra 'safrankrokus'  Crokus sativus (tørkede pollenbærere/ grifler). Safrankrokus blomstrer om høsten og er nok ikke herdig her. De vårblomstrende er mer egnet for vårt klima. Krokus er en staude med løkformet flat rotknoll. Den visner bort etter avblomstring. En ny knoll dannes ved siden av den gamle. De smale bladene har ofte en lysere eller mørkere stripe langs midtnerven. De aller fleste krokus blomstrer tidlig om våren, men noen få er høstblomstrende - blant de er safrankrokus.

Krokus vokser i de fleste jordtyper, bare det er veldrenert.  For å sikre ulvikling av løk og god blomstring bør de gjødsles årlig tidlig vår. Vårblomstrende krokus legges ned september. Deling av etablerte løkgrupper etter at alle blader er visnet ned.