logo

Syrin, Syringa vulgaris og andre syriner   2013-7juli-hage-GalleriÅkern 004

Syriner er en av de mest utbredte prydbusker over store deler av Norge. Den finnes i gamle bondehager, villastrøk og rundt i parkanlegg. Mest brukt er vanlig syrin, 'Syringa vulgaris'. Dyrkes som en stor busk eller lite tre. Høyde fra 3-7 meter. Mange beskjærer regelmessig og foryngelsesskjærer slik at de eldste skuddene fjernes og nye slipper til (Gjelder for rotekte planter). Lar man istede bare noen få hovedgreiner stå og vokse, blir det etter hvert et lite flerstammet tre med bare stammer nederst. Vanlig syrin har vakker grålig bark. 2010-vår-august 202

Det finnes en rekke kultivarer av vanlig syrin med ulike farger på bomstene. Det finnes både enkle og doble blomster. En av de aller mest kjente er Syrin 'Andenken an Ludwig Spath'. Denne har mørke purpurfargede blomstertopper som blir 25-30cm lange. Det er den mørkeste blålilla syrinen vi har. Syrin 'Katherine Havemeyer' har doble, sterkt duftende purpurfargede blomster. Syrin 'Michael Buchner' er også dobbeltfylt, har søtlig god duft og lavendelblå blomster. Syrin 'Charles Joly' har fylte mørke purpurrøde blomster. 'Primrose'  er mer svaktduftende, knoppene har en delikat lys gul farge,som blir kremhvit som utsprunget. Syrin ' Madame Lemoine' er den mest brukte hvite dobbeltfylte kultivaren. Det er registrert mer enn 70 navnesorter vanlig syrin / podesyrin. Fargenyansene er for det meste i blålilla, rødlilla og hvitt. Gamle syrinbusker får dekorative krokete greiner dersom de får leve sitt liv uten beskjæring.

Syrinene trives best i porøs næringsrik jord, gjerne humusrik og kalkholdig. Vanlig syrin er en lite kravstor plante som også klarer seg godt på ande jordtyper. Best blomstring og utvikling på en solfylt vokseplass. Det finnes mange krysninger mellom artene. Alle er verdifulle hageplanter. Fra gammelt av ble det ofte planter syriner med forskjellig blomsterfarge ved siden av hverandre. Rødlilla, blålilla og hvite syriner kler hverandre godt.

Her er noen flere syriner som er vanlig i handelen og fine å bruke for å få variasjon i syrinenes blomstringsperiode.

 

2012-24juni-mai-juni 021-palibin

Dvergsyrin, Syringa meyerii 'Palibin' Denne er mer å regne som en busk. Den oppnår en høyde på rundt en meter. Både blomster og bladverk er mindre enn på vanlig syrin. De lilla blomstene har en svært behagelig duft. Blomstring i juni. Se foto nederst til høyre.

Ungarsk syrin, Syringa josikea' Dette blir en stor busk på tre-fire meter. Blomstene er vanligvis blålilla. Ungarsk syrin er velegnet som leplanting ved sitteplasser og til leplantinger i hagens ytterkanter. Den har også duft, men ikke den samme som den velkjente duften fra vanlige syriner. Herdig til H8.

Amursyrin / sommersyrin, Syringa amurensis (Syn. s. reticulata) Denne hører til ligustersyrin. Den blomstrer senere, i begynnelsen av juli. De kremgule blomsterklasene blir opptil 30cm. Deilig duft.

Fjellsyrin, Syringa wolfii 'San' er en sort som ble utvalgt fra matriale samlet av blant andre planteskolemannen Jan Erik Sanda, Sanda Planteskole. Den ble funnet over tregrensen i Sulak fjellene i Korea i 1972. Sanda Planteskole har vært en av våre viktigste leverandører helt siden oppstarten av Kongsberg Hagesenter. Det er derfor hyggelig å ha denne sorten med i vårt syrinutvalg. Hardfør til minst H6. Sorten har en lavere og mer utbredt vekst enn vanlig syrin. Den blir ca 1,5 meter høy. Tett, frodig bladverk og god dekkevne. Blomstrer med ca 15-20 cm lange blomsterklaser, knoppene er rødlilla, den lysner i utspring og går mer over mot rosa.

Tekst og foto: Reidun Bergan