logo

Kaprifol / ekte kaprifol, Lonicera caprifolium og andre klatrende og slyngende kaprifolsorter er blant våre mest verdifulle klatreplanter.                                        På bildet Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet'

2012-24juni-mai-juni 075

Ekte kaprifol, Lonicera caprifolium kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia og Nord- Iran. Den har vært brukt som hageplante i flere generasjoner. I Norge har den forvillet seg i deler av landet. Kaprifolblomstene har nydelig duft, den kjennes best i varme sommerkvelder. Det er en hovedblomstring i mai- juni. Noen ganger er det en svakere gjenblomstring på høsten. Kaprifolen vokser godt på skyggefulle plasser, men best blomstring blir det på en solfylt vokseplass. Den bør ikke stå i for tørr jord. Kaprifolen har en kraftig, slyngende vekst. Den kan bli over 5 meter høy. Finner den ikke noe å klatre i vil den krype langs bakken og tvinne seg opp 2013-Holland-Gartnerring 031over i det som kommer i dens vei. Lysegule blomster.  De røde fruktene som kommer senere er giftige. H5-6

Blomsterkaprifol, Lonicera x heckrottii. dette er en krysning mellom L. americana og L. sempervirens. Har et mer buskaktig utseende enn den ekte kaprifolen, og blir ca 2,5 meter høy. Blomstene er nærmere fem cm. lange, lillarød utvendig og gule innvendig. Svakere duft enn den ekte kaprifolen. En mye brukt variant er L. Goldflame. H5

Tellmannskaprifol / Praktkaprifol,  Lonicera x tellmanniana er en sterktvoksende hybrid. Blomstene er kraftige med  mettet guloransje farge. Velduftende. H4-5

Vivendel / Villkaprifol, Lonicera periclymenum.  Slyngende vekst, 4-5 meeter lange ranker. Blomstene er lysegule med noe rødtone. Sterk god duft. Blomstrer fra juni og ut i september.  Nøysom og skyggetålende. Vokser vill i kyststrøk til Sogn. 'Serotina' er en gammel sort som har mer rødgule farger på blomstene.

Brownkaprifol, Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet' Har elegante hengende blomsterklaser med dråpeformede blomster. Disse mangler duft. Fargen er sterk orangerød/ skarlagensrød. Blomstrer fra juni. i min hage har den stått med blomster helt til snøen har kommet i oktober. Dette er et verdifult fargeinnslag i høsthagen. Bladverket er vakkert blågrønt med noe rødtone på solsiden. Dette er en svært vinterherdig sort. H7. I et hageanlegg vil denne være nr 2. på kaprifolønskelisten min. Førstevalget vil være en av de med duft.

Jeg synes de alle er vakre, de slyngende og klatrende kaprifolene. Både de med lyse gulhvite farger, og de mer fargesterke med purpurrødt og klarere gulfarger. En ny variant hos oss i 2014 er Lonicera caprifolium 'Inga'. Da jeg fant denne på en plantemesse i Nederland høsten 2013, var det en selvfølge at den ble bestilt til 2014 utvalget. Med en niese som heter Inga, så måtte den være med.

Kaprifol kan dyrkes i all vanlig veldrenert jord. Noe leireholdig jord, slik at den holder godt på fuktighet vil de trives med. De kan gjerne plantes slik at det er skygge nederst, og sol i toppen. Forvillede kaprifoler vokser ofte på denne måten. De kryper på bakken og finner sin vei opp i lyset langs buskas, trær og fjellknauser.

Beskjæring: Skjær gjerne tilbake ved planting. Siden bare vedlikeholdsskjæring for å holde volumet i en passe størrelse. Noe foryngelsesbeskjæring enkelte år for å sikre tilvekst fra bunnen. De kan ellers bli nakene nederst.

 2012-15mars-diverse-familie 002

 

I min barndoms hage var favorittsitteplassen på en rund stein ved trappa. Ved siden av vokste en deilig duftende kaprifol med lyse gulhvite blomsterklaser. Samme sort kunne man finne forvillet i skogene i nærheten. Jeg tror oppvekst i hager med blomster, frukt og bær har lagt grunnlaget for den interessen for hagedrift som har fulgt meg senere i livet. Og som etter hvert ble en livsstil med drift av Kongsberg Hagesenter, hageplanlegging og senere som daglig leder i Gartnerringen AS.

 

Reidun ca 4-5år.

Brekke,  Sandar i Vestfold

 Tekst Reidun Bergan, foto fra familiealbumet.