logo

Sølvlønn, Acer saccharinum

2013-30-oktober-diverse 017

Sølvlønnen kan forventes å bli et tre på ca 20 meter. De trives best på en vokseplass med god tilgang på fuktighet. De vokser opprinnelig i Amerika men ble innført til Europa runddt 1725. Flere forskjellige kultivarer finnes i handelen.

Det fremstår som et tre med elegant buede grener, med lett bladverk.

Bladverket er ikke tettere enn at sollyset delevis skinner gjennom. De 8-15 cm store bladene er femlappede og dypt innskårene, uregelmessig sagtannet kant. Bladene har grønn overside og sølvhvit underside. Høstfargen er strålende gul på oversiden og lysere gul på undersiden. Disse fargekombinasjonene gir treet er flott fargespill både sommer og høst.

På hovedstammen dannes vannskudd som etterlater seg 'fugleøyevirkning' i barken.  Dette er et svært vakkert tre, men bør brukes med forskiktighet slik at røttene ikke vikser inni og tetter avløpsrør i dets nærhet.

På Kongsberg Hagesenter har vi en sølvlønn som ble plantet for nærmere 20 år siden. Den har fått et litt tørt voksested, så tilveksten har vært moderat. Det har klart seg bra gjennom kalde vintre, enkelte år med perioder med ned mot 25-30 kuldegrader. Herdighet oppgitt til H4

Foto av sølvlønn på Kongsberg Hagesenter oktober 2013, (foto Reidun Bergan)