logo

Epleroser, Rosa rubignosa hybrida, Rubignosagruppen.

2010febr-og-videre 273

Eplerosene har med sikkerhet vært dyrket fra midten av 1500-tallet og er omtalt enda tidligere. De første hybridene oppstod på 1600-tallet. Sorter av epleroser vi dyrker i dag fremkom stort sett på slutten av 1880- og begynnelsen av 1900-tallet.

Det er eplerosenes blader som har gitt den navnet. De dufter lett av epler. Blomstene kan være enkle eller doble, ofte med godt synlige støvbærere. Blomsterfargen er som oftest  i rosa tone. De er engangs-blomstrende. De er godt hardføre, fra H4/5-H7.

Noen kjente epleroser er 'Anne of Geierstein' mørk karminrød, 'Canary Bird' gul-mørk gul med røde flekker, 'Fritz Nobis' lakserosa, 'Lady Penzance' orangerød-orangerosa med gul midte, 'Lord Penzance' lys gul med lakserosa, 'Magnifica' rosa-mørkerosa med lys purpurfiolett, Rosa rubiginosa, rosa.

Graden av epleduft varierer mellom de forskjellige. Disse rosene er gode å bruke på naturnære tomter og selv om de er engangsblomstrende setter jeg stor pris på å kjenne den friske roseduften fra bladene på varme sommerkvelder.